O defectare in perioada rece de iarna este ultimul lucru pe care si l-ar dori un sofer. Pregatirea de iarna a vehiculului vostru inainte ca temperaturile sa scada este o abordarea inteleapta. Pentru a intra in iarna linistiti si pentru a evita costurile si alergatura rezultate din defectiuni survenite in sezonul rece tot ce este necesar sa faceti este sa alocati 1-2 ore pentru o verificare.
TAMauto va recomanda sa urmati urmatorii pasi privind pregatirea pentru iarna a masinii voastre:
1. Daca aveti nevoie de reglaje, faceti-le inainte de iarna; vremea rece amplifica problemele existente precum pornirea dificila la prima cheie, performanta scazuta a masinii sau probleme atunci cand motorul ruleaza la relanti.
2. Verificati bateria si sistemul de incarcare pentru a avea performante maxime. Vremea rece afecteaza acumulatorii.
3. Inlocuiti antigelul din sistemul de racire. Ca regula, aceasta operatie trebuie realizata la fiecare doi ani.
4. Asigurati-va ca sistemul de incalzire habitaclu, sistemul de dezaburire al parbrizului si stergatoarele functioneaza corespunzator. Luati in considerare stergatoarele de iarna si folositi lichid pentru parbriz adaptat vremii reci. De regula, stergatoarele se inlocuiesc la fiecare 6 luni.
5. Verificati banda de rulare a anvelopelor si presiunea in anvelope. Daca in zona in care locuiti se formeaza polei si ninge, investiti intr-un set de anvelope care sa aiba tractiune sporita pe drumuri alunecoase. In timpul iernii, presiunea anvelopelor trebuie verificata saptamanal.
6. Verificati sistemul de franare – este cel mai importat sistem de siguranta al autovehiculului.
7. Verificati sistemul de evacuare – acesta nu trebuie sa aiba scapari de monoxid de carbon, care pot fi mult mai periculoase iarna atunci cand geamurile sunt inchise.
8. Verificati functionarea luminilor din habitaclu, a celor exterioare si reglati farurile.
9. Respectati termenele pentru inlocuirea filtrelor si a uleiului. Un ulei folosit prea mult poate duce la probleme in timpul iernii. Luati in considerare folosirea unui ulei special conceput pentru temperaturi scazute daca locuiti intr-o zona cu clima mai rece. Rugati specialistul sa verifice filtrele de ulei, aer, combustibil si polen in cadrul aceleiasi vizite la service.
Se recomanda de asemenea mentinerea rezervorului cel putin pe jumatate plin pentru a scadea sansele de condens in conducte si posibilitatea de inghet. Verificati presiunea rotii de rezerva si pastrati un kit de urgenta in portbagaj. Acesta trebuie sa contina: racleta de gheata, perie pentru zapada, cabluri de pornire, lanterna, rachete de semnalizare, patura, haine calduroase, lumanari sau chibrituri, apa imbuteliata, gustari neperisabile si medicamente de urgenta.